maandag 21 juli 2014

Zondag 20 juli: Bergslagsleden Ånnaboda-Suttarboda

In Zweden sluiten zaterdags de winkels om 14 uur en enkele om 16 uur. Zondags is alles gesloten, ook veel restaurants. Allen de grote supermarkten langs de auto- en snelwegen zijn alle dagen open tot ongeveer 21.00 uur.
Vandaag dus geen cultuur maar natuur. Erik en ik lopen een etappe van de lange afstands wandeling Berslagsleden (totaal: 280km). Wij lopen de afstand tussen Ånnaboda en Suttarboda en via een andere weg weer terug naar ons huisje. Het is een wandeling van 12km die als 20km voelt; berg op, berg af, slingerend door het bos over grote stenen en boomstronken. De eerste kilometers worden we vergezeld door luide Arabische muziek van een grote groep die aan het meer feestviert en door de schoten op het militaire oefenterrein maar verder is het zalig stil. 
De heenweg leidt langs prachtige meertjes waar we ook nog een grote beverburcht zien. De bevers zijn helaas op vakantie. 
Onderweg plukken we bosbessen, langs de hele route staan struiken met mijn favoriete fruitje – zalig!
De Bergslagslederoute is overdreven goed aangegeven en op de kaart staan ook plaatsen waar je drinkwater en schuilplaatsen vindt. De schuilplaatsen worden onderhouden door vrijwilligers. In de schuiloverkapping ligt gereedschap: bijl, hamer, zaag en schep. Er is een vuur- en grillplaats. Er staat een jerrycan met gefilterd water en het uitzicht, van de schuilplaats waar wij langs komen, is prachtig. Erik kan het niet laten wat hout te zagen en te hakken voor de volgende bezoekers.
Het bos is de eerste plaats waar we last hebben van muggen, vliegen en vooral horzels. Gelukkig hebben we een doeltreffende anti-muggen roller; US622. Hiermee blijven ze wel om ons heen zoemen maar wagen het niet meer ons aan te raken.
De terugweg begint met een beklimming van de skipiste maar wordt daarna erg saai en zwaar door de vele drassige en modderige stukken. Ongelooflijk dat hier mensen hierover en doorheen mountainbiken.
De temperatuur schatten we op zo’n 27C. Het meertje bij onze lodge nodigt wel uit voor een frisse duik maar het is er zo enorm druk dat we toch kiezen voor een ligplaats naast ons huisje en de zalige Zweedse dorstlesser Loka, soort spa rood met een vleugje citroensmaak maar zonder suiker.
De jongens hebben de dag doorgebracht bij de receptie. Niet vanwege de aardige receptioniste maar vanwege hun grote vriend Wifi die daar rondhangt en via wie ze contact krijgen met hun eigen vrienden ‘all over the globe’.
Na een lekker pastamaal van Ivo (en mijn hulp), wassen Wouter en Erik af waarna Wouter gaat zwemmen in het meer en wij een spelletje gaan doen. 
Na het verbreken van alle badmintonrecords en nog wat lezen op de veranda houden we deze mooie zomeravond voor gezien, ook vanwege de ieniemienievliegjes die misschien niet prikken maar nu wel irritant om ons heen blijven zweven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten