zaterdag 26 juli 2014

Vrijdag 25 juli: Van Stockholm naar Tidaholm


Hieperdepiep Hoeraaaa voor ons grobbekuiken Ivo die nu 17 jaar is! Natuurlijk zingen we naast z’n bed(bank), krijgt hij een Appy Birthday kaart, een lief cadeau van Wouter en een zwarte Fjällråven rugtas die we gisteren samen kochten bij Natur Kompaniet. 
Na ons laatste zalige gezonde ontbijt (dat een 10 verdient) en na nog een laatste keer poolen, verlaten we StayAt in het wederom snikhete Stockholm om naar ons laatste Zweedse vakantiehuis te gaan. 
Tidaholm ligt tussen de twee grootste Zweedse meren; Vänern en Vättern. Gezien de kaart is de route uit de beschrijving van Scanbrit ook de meest logische, via de E18 terug naar Örebro om van daaruit langs de westkant van het Vättern naar Tidaholm te rijden. Onze eigen navigatiemiep stuurt ons echter een totaal andere kant uit en zo komt het dat we via de E4 het Vättern driekwart rond rijden; via de oostzijde naar het zuiden en dan richting het noordwesten. Ach… het is vakantie, buiten is het 31,5C en in de auto een zalige 17C en we vermaken ons prima en houden nu een lekkere lunchstop aan het meer in Jönköping in plaats van in het populaire badplaatsje Hjo. En zo doen we de beschrijving van dit blog eer aan: ‘Rondje grote meren’.
Vakantiepark Hökensås Semesterby ligt 9km van het meer Vättern, in een heuvel- en bosrijk gebied. Het terrein is zeer groot en alle huisjes hebben veel ruimte en privacy. Ons huisje 6 ligt in de schaduw van grote bomen en dat is met deze hitte niet verkeerd. 
Het is helaas niet erg schoon en dat schoonmaken in Zweden vind ik wel een dingetje. Je hebt bij ieder huis de optie het schoon te laten maken maar je betaalt daar al snel zo’n 60 euro per huisje voor. Als je er twee weken verblijft, is dat misschien een overweging waard maar om dit na elke 3 of 4 nachten te betalen, is een beetje van de zotte. In Grebbestad hebben we die fout wel gemaakt (á € 100,-) maar daarmee hebben we ons lesje wel geleerd. Waarom zoveel betalen om het huisje schoon te laten maken voor een ander terwijl je zelf in een ‘vies’ huisje aankomt? Dussssss de glorixdoekjes en wegwerpdweiltjes komen deze reis goed van pas. In elk huisje staat een universeel schoonmaakmiddel en schoonmaken vind ik geen straf, maar toch… aangezien ik zelf wel de huisjes schoon achterlaat, heb ik deze reis zo’n 9 poetsmomenten en dat is niet echt mijn idee van een vakantie…
Zodra we ons hebben geïnstalleerd, gaan we op zoek naar een supermarkt om voor de laatste dagen boodschappen te doen (terwijl Wouter langdurig en diep in slaap op de bank ligt). Het is even zoeken in deze contreien maar dan heb je wel wat. Als we uit die koelte weer buiten komen, voelt het als hoogzomer in Italië – wat een hitte! Gelukkig begint het nu wel iets te waaien.
Na het eten doen we buiten spelletjes; pesten en Carcassonne – op gloedjenieuwe tuinmeubelen, dat dan weer wel ; )
De rest van de avond verdwijnen de jongens weer achter de telefoons. Wifi is in Zweden een schaars en daardoor kostbaar goedje. We zijn vandaag toch weer voor de aanschaf bezweken zodat Ivo zijn felicitaties kan ontvangen. Wouter krijgt (vooruitdanmaarweer) uiteindelijk ook een inlogcode.
Het bedlinnen blijkt echter weer een dingetje. Ik kan me namelijk niet 100% herinneren dat we bedlinnen bij de huisjes hebben geboekt terwijl ik dat wel verwachtte. Nu moeten we bij het inchecken steeds aangeven dat we bedlinnen willen en dit contant betalen. En dan blijkt ’s nachts, bij het opmaken van deze bedden, dat mijn onderlaken vol hondenharen zit -gatverjakkesbah! Dan maar weer een nachtje slapen in mijn ook-niet-zo-schone-maar-altijd-nog-schonere lakenzak onder een dekentje van mijn slaapzak. Romantiek is in de huisjes toch al ver te zoeken haha. Trusten.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten